Weblog Piet Smeding

Towards World Class Manufacturing

Sightseeing en impressies

Posted by smeding on 14 November, 2006

De afgelopen dagen heb ik naast het maken van rapportages over de cursus ook het nodige in Osaka en omgeving bekeken.
Het klimaat is zeer zacht, temperaturen overdag van ca. 15 – 20 graden en ‘s nachts van ca. 10 graden. Zo nu en dan een druilerige dag, verder lekker zonnig.

Het reizen ernaartoe is al een belevenis, ongelofelijk wat is het druk op de stations en in de treinen, en niet alleen in de spits.
Ondanks de drukte staat men keurig in een rij op de opstelplaatsen.In het gelid
Begin het systeem al aardig te leren, op grote kaarten aan de muur kijk je wat het tarief is van het station waar je bent tot aan het station waar je naartoe wilt.
Geld in een automaat en je hebt een kaartje, zowel op de stations als in de treinen is geen controle, met het kaartje ga je door poortjes naar de perrons, na
aankomst ga je met je kaartje weer door exit poortjes. Gelukkig worden alle stations e.d. ook met nummers aangegeven waardoor je weet wanneer je eruit moet.
De treinen rijden met intervallen van enkele minuten !! Mis je een trein, of zit ie te vol, een paar minuten later is de volgende er al.
Wil je niet met de stoptrein dan gaat er om de ca. 15 minuten een soort intercity, wil je nog sneller dan gaat er tussen de grotere steden een ‘bullettrein’ (soort TGV)

Met de hele groep zijn we naar Kyoto geweest (De stad waar het broeikas vermindering verdrag is getekend).
Ky0to is vroeger de hoofdstad van Japan geweest, dat is goed te zien aan alle tempels en kapellen, met elkaar meer dan 1650 stuks!

Golden Temple
We zijn naar drie tempels geweest, waarbij de z.g. Golden Tempel de meeste indruk maakte, ook vanwege de prachtige omgeving.
Midden in Kyoto ligt een gigantisch park van ca. 100 ha.  groot met hierin een groot ‘paleis’, dit was vroeger en nog steeds de keizerlijke residentie.

Na de tour zijn we naar een restaurant geweest voor een typische Japanse lunch, op een kussentje op de grond aan zeer lage tafeltjes.Japanse lunch
Het eten is gevarieerd en bevat veel groenten, vis en rijst. Pittig eten kent me eigenlijk niet in de Japanse keuken en erg voedzaam is het ook niet dus er moet maar
een biertje bij voor de calorieën 🙂
In de Japanse restaurants, maar ook in de tempels moeten de schoenen uit. Tips geven bij het afrekenen is iets wat men niet kent en liever ook niet wil.

Zondag ben ik met Petros (een Cyprioot) op stap geweest. We hebben een Aquarium bezocht, heel leuk opgezet en zeer creatief met de ruimte, zie je bij ons dat het dolfinarium zeer ruim opgezet is met buiten bassins e.d., hier moet men zich redden met een beperkte ruimte ivm de enorme grondprijzen, dus heeft men een 7 verdiepingen hoog gebouw waar de kern bestaat uit een gigantisch bassin met hierin allerlei vissen. Tevens hier de haven van Osaka bekeken, met aan de overkant diverse Kalmar kranen.

Over kranen gesproken, het stikt hier van de grote T-kranen, voornamelijk van Unic. Maar ik heb ook een aantal HIAB kranen gezien, en nog wel Meppel kranen. Een typische 099D grapple kraan en een nagenoeg nieuwe blauwe 077XS op een service locomotief!

Shitennoji TempelZondagmiddag zijn we naar de Shitennoji tempel gweest, dit is de oudste tempel van Japan en ligt middenin Osaka.

Maandag en dinsdag ben ik aan het ‘struinen’ geweest door Osaka en Kyoto. In Osaka door een winkelpromonade van 6,5 km, met duizenden winkeltjes en restaurantjes.
Gigantische ‘shopping buildings’ a la bijenkorf, alleen dan 10x groter. Prachtige gebouwen, qua bouwtechniek, prachtig uitzicht (54 verdiepingen hoog) maar geen hystorisch oud stadsdeel, in 2e WO is grootste gedeelte van Osaka platgebombadeerd. Ik heb in een reuzenrad gezeten wat bovenop een 24 verdiepingen hoog gebouw was gezet!
De stations blijft indrukwekkend, onvoorstel zo druk en toch zo gedisciplineerd. Er zijn zelfs per trein wagons gereserveerd voor alleen vrouwen.
Ik kan me dat ook wel voorstellen want ik heb een paar keer gezien dat in de opééngepakte massa in de trein, mannen vrouwen die voor hun stonden betasten, blijkbaar is het not done om er wat van te zeggen wat de vrouwen bleven er gelaten onder !!
Wat verder opvalt is hoe schoon en opgeruimd het overal is. Nagenoeg geen papiertje vind je op straat, in de treinen en metro’s geen graviti.
De prijzen in de lokale winkels zijn redelijk vergelijkbaar met onze prijzen, in de grote shoppingcentra en in de hotels betaal je, net zoals bij ons, veel meer.

Japanners zijn zeer gesloten en terughoudend. Men is super hoffelijk, bijna nederig, maar is verder zeer op zichzelf. Als ik aan iemand de weg vroeg of om uitleg vroeg, dan keken ze me verwildert aan en wisten ze er eigenlijk geen raad mee, ook al omdat het engels zeer weinig gesproken wordt. (of was het dat ze zo van mij schrokken)
Kind

Ook de jonge generatie gedraagt zich zo, in winkels, hotels, etc. zijn zij onvoorstelbaar vriendelijk en hoffelijk.
Deze houding leert men zich aan en is gebaseerd op tradities en cultuur, dit wordt duidelijk als je de kinderen ziet, net als bij ons zijn die wel spontaan, uitbundig en luidruchtig.
In heel Japan vind je nagenoeg geen kerken, bijna alle Japanners zijn (passief) boedhist.

Wat ook opvalt zijn de enorme hoeveelheid z.g. ‘minimum jobs’. Overal zie je mensen die ‘low profile’ dienstverlenende taken uitvoeren zoals b.v. bij elke bouwplaats of wegwerkzaamheden zie je diverse mensen die het verkeer regelen. Hetzelfde bij parkeerplaatsen en kelders, veel mensen die het in- en uitgaande verkeer regelen. Ook bij hotels en openbare ruimten veel mensen die behulpzaam zijn bij de weg te wijzen, of  bv toezicht houden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: